De suikerindustrie

Suiker is een hele goedkope grondstof en het wordt door de voedingsindustrie werkelijk overal ingestopt. Ook daardoor werkt het verslavend; omdat we langzaamaan, ongemerkt gewend zijn geraakt aan de zoete smaak van tomatenketchup, pindakaas, muesli, fruityoghurt, kant-en-klaar producten, brood, vleeswaren, mayonaise en ga zo maar door. Werkelijk overal wordt suiker in gestopt. Lees de etiketten in je keukenkastje maar eens.

De jaarlijkse inname van suiker is de afgelopen vijftig jaar gestegen van 1 kilo naar 50 kilo per persoon per jaar. Dat is een kruiwagen vol. Niet gek dat sinds 1980 het aantal mensen met een overgewicht is gestegen tot 52%.

Suiker heeft vele vormen. Naast alle soorten waar het woord suiker inzit, zoals basterdsuiker, zijn er vele verborgen vormen zoals; glucosestroop, dextrose, sacharose, melasse, maltodextrine, karamel, lactose, monosacharide, , polysachariden, fructose, agave, ahornsiroop, disachariden, treacle, stevia en nog veel meer. Naast deze natuurlijke suikers zijn en ook nog een scala aan synthetische suikers. Ze bevatten geen calorieën en worden daarom veel ingezet bij lightproducten.

Dit zijn bijvoorbeeld sorbitol, xylitol, sacharine, aspartaam en cyclamaat.  Ze zijn echter minstens, zo niet meer, verslavend dan suiker, je smaakpapillen blijven geprikkeld met een zoete smaakt, zodat de verslaving intact blijft.  

Als je denkt dat er in jouw favoriete snack geen suiker zit, kijk dan met dit lijstje ernaast nog maar eens opnieuw. Ik hoop dat je gelijk hebt. Ook alle geraffineerde koolhydraten zoals pasta’s, wit brood en witte rijst hebben hetzelfde effect hebben op je lichaam als suiker. Een hap croissantje is een hap suiker. Sorry!