Waarom suiker zo fucking slecht is

Dat te veel suiker slecht voor je is is algemeen bekend. Waarom is te veel suiker slecht voor je? Hoe zit het met natuurlijke suikers en vervangers? En hoeveel is eigenlijk ”te veel” suiker?



Suiker is een zoete stof die tot de koolhydraten behoort en van nature voorkomt in onder andere fruit, groente en melk. Koolhydraten zijn ketens van atoomverbindingen. Deze verbindingen kunnen enkelvoudige of meervoudige zijn afhankelijk van de lengte van de keten.




Glucose is de meest afgebroken vorm van een koolhydraat. Als je koolhydraten eet word dit stap voor stap afgebroken tot het in je bloedbaan past en vervoerd kan worden naar iedere cel in je lichaam. Hoe langer de keten hoe langzamer en geleidelijker glucose in je bloed komt. Koolhydraten zitten in voedingsmiddelen zoals aardappelen, pasta, rijst, brood, fruit, vruchtensappen, frisdranken, koek, gebak, snoep, zuivel en suiker. Het lichaam zet deze koolhydraten om in glucose voor directe energie, en in glycogeen om energie op te kunnen slaan.